Farvevalg

Farvevalg

Arkiveret i kategorien Farve d. 11. februar 2012


Farver er en stor del af grafisk design, og en ting der kan være med til at skabe opmærksomhed, fokus, balance, struktur og kontrast. Når du skal vælge en eller flere farver til en opgave, er det vigtigt at tage højde for mange forskellige ting.

Inden farvevalg

Det er en rigtig god ting at kende til fagudtryk, begreber og teorier indenfor farve. Det vil give et godt udgangspunkt for at arbejde med sammensætning af farver.

Det er også utrolig vigtigt at kende formålet med farven, altså hvad farven skal bruges til. Dette kan være alt fra at gøre opmærksom på et lille område, en mængde tekst eller fange læserens interesse.

En stor del af at vælge den rigtige farve, er at få inspiration til dit valg, og ikke bare gå ud fra hvad du har gjort tidligere, eller set en anden gøre.
Se på mange forskellige ting, og se fx på hvad en større mængde af grafiske designere har lavet. Dette skal dog helst været noget til samme målgruppe, virksomhedstype eller nogle ting der har ligheder med dit projekt.

Det kan være en stor fordel, hvis du vælger en nuance først. Altså vælger hvor kraftig farven skal være, før du vælger selve farven. Det kan give dig en idé til hvordan dit slut design bliver, i forhold til stemningen på projektet og især i forhold til balancen. Det er lettere for dig at se om ting passer sammen når du vælger nuance før decideret at vælge en farve.
Skal det evt. være en meget lys grøn med meget hvid i, en neutral grøn uden for meget hvid eller sort, eller skal det være en mørk grøn med meget sort.
Det kan gøre dit arbejde lettere, fordi det kan skabe en naturlig forbindelse til projektet eller målgruppen ved brug af den rigtige nuance.

Farveværktøjer som fx Adobe Kuler er altid en rigtig god ting inden du vælger dine farver.
Det kan give inspiration til en helt anden farve end du først havde tænkt, men også sammensætning af farver kan skifte meget, hvis du tager et kig på: Adobe Kuler

Farvevalg

Farvevalg

Det kan tit være en fordel at vælge den farve der skal være mest af først, for at skabe et større overblik, og et bedre udgangspunkt for at arbejde videre. Det kan gøre processen lettere for dig selv, og skabe muligheder for at arbejde med forskellige elementer, placering, kontrast og meget mere.

Hvis du bruger forskellige nuancer af en bestemt farve, er det et nyttigt værktøj, til fx at skabe et helt unikt design. Bare ved at skifte farvernes nuance, kan det give dit design en helt andet stemning, fx ved at vælge en farve der er mat frem for en der er klar, kan man skabe ro og et behageligt look på siden.
På den måde kan man skabe en unikt design vha. kontrast mellem to varianter af samme farve.

Når du engang imellem laver et element med en farve, kan det give en lækker detalje at lave en stroke/border omkring denne i en anden nuance a elementets farve.
Hvis der ikke er særlig stor forskel på disse, giver det en rigtig god effekt.

Hvis du bruger “Less is more” i forbindelse med dit valg af farve, kan det give dit projekt et helt andet udseende, så elementer passer bedre sammen, og ikke stjæler opmærksomhed fra hinanden.
Hvis du bruger mange forskellige farver, kan det nemt komme til at virke forvirrende eller uoverskueligt, fordi farve er med til at skabe opmærksomhed, ligesom størrelse og placering også er.
Hvis du vælger en gennemgående farve og bruger forskellige nuancer til at skabe balance og ro til forskellige elementer. Hvis der så er nogle ting som skal fremhæves mere end selve designet, kan du bruge en komplementærfarve til at fremhæve med.

Hvis det er muligt at bruge sort eller hvid som en af de farver der går igen, altså som en af de fx 3 grundfarver i dit projekt, er det altid et godt udgangspunkt.
Det kan skabe ro, og balance hvis de bruges korrekt.

Det kan tit være en fordel at tage udgangspunkt i allerede brugte farvekombinationer, eller se på hvordan farvekombinationerne i naturen passer sammen.

Efter farvevalg

Når du synes dit projekt er færdigt og veludført bør du tjekke det hele igennem for uregelmæssige farver.
Det er også altid en god idé at se opgaven på afstand, så man kan se om det  nu er de rigtige elementer der er fremhævet.
Du kan også tage et print af opgaven og tjekke det hele igennem.

Spørg forskellige folk hvad de mener om dit arbejde med farvevalg. Spørg både folk som ved noget om faget og folk som ikke gør.

Regler er til for at blive brudt

Dette kan dog gøres på mange måder. Så hvis jeg skal anbefale noget, vil jeg anbefale at du først gør dette når man har styr på det basale indenfor farve.
Så du ikke starter med at bryde regler du ikke ved så meget om.

comments powered by Disqus